Nový Zéland 

Aotearoa - země "velkého bílého mraku"

Víza a právní předpisy pro vstup na Nový Zéland

- občané České republiky cestující na Nový Zéland potřebují ke vstupu do země platný cestovní pas ČR s platností o 3 měsíce delší, než je doba pobytu v zemi.

- jestli plánujete být na Zélandu déle než půl roku, je nutné si v Česku odhlásit zdravotní pojištění, které byste jinak museli po návratu celé zaplatit.

- pro pobyt kratší, než 3 měsíce není potřeba vízum. Pro delší pobyt, nebo za účelem zaměstnání je třeba si příslušná víza opatřit. S těmito žádostmi se lze obracet na poštovní adresu:

New Zealand Immigration Service

New Zealand House,
80 Haymarket,London SW1Y 4TE,
United Kingdom.

Tel: +44 13 44 71 61 99.

- bližší informace lze získat u Imigračního úřadu - www.immigration.govt.nz. [en]

Zvětší foto “Hory“ (62.7Kb) Hory

- při vstupu do země je vyžadována zpáteční letenka a prokázání finančních prostředků k uhrazení nákladů spojených s pobytem (dle informace Velvyslanectví Nového Zélandu v Berlíně ve výši minimálně 1000 novozélandských dolarů na měsíc pobytu).

- pro řízení motorového vozidla na území Nového zélandu je nutné si vyřídit mezinárodní řidičský průkaz. Dělá se na počkání a stojí 50 kč.

- na Novém Zélandu se jezdí podobně jako např. v Británii vlevo!. Maximální rychlost v obci je 50km/h, mimo obec na tzv. Open road je limit 100km/h.

- pro řidiče, kteří mají problém se sebeovládáním za volantem jedno upozornění: pokuty jsou na Novém Zélandu velmi vysoké! Např. za překročení rychlosti o 10km/h se platí 80NZD (cca 1500 kč). Čím větší je překročení limitu, tím je větší pokuta.

- důležité upozornění! Pokud si plánujete na Novém Zélandu koupit ojetý vůz, doporučuji si zjistit jestli na něj není napsaná pokuta od předchozího majitele. Na Zélandu se nepíší pokuty na osobu, ale na automobil!

Nová Pracovní Víza!

Od března roku 2005 mají Češi možnost získat novozelandská working holiday visa.

K 1.7.2005 byla navýšena kvóta pro české žadatele na 1000 víz.

O udělení víza rozhoduje velvyslanectví NZ v Londýně.

Kritéria pro zařazení do programu
  • Musíte být českým občanem s trvalým bydlištěm v české republice.
  • Musíte být ve věku 18 - 30 let (včetně).
Nutné podklady
  • Platný český pas - pas musí být platný nejméně 2 roky a 3 měsíce od data podání žádosti.
  • Kompletně vyplněný a podepsaný dotazník(zazipovaný PDF - 72.3k).
  • Pokud jste v uplynulých 5 letech pobývali déle než 3 měsíce v rizikových oblastech, je potřeba přiložit formulář s rentgenovým snímkem hrudníku
  • Rezervaci zpáteční letenky
  • Bankovní výpisy nebo jiné doklady s disponibilní částkou nejméně 4 200 NZD (cca 72 000 Kč) na úhradu nákladů na pobyt na NZ.
Hrazení poplatků
  • Konzulární poplatek 50 GBP - možno uhradit v českých korunách (2250 Kč)
  • Poplatky za kurýrní služby - cca 2000 Kč

Způsobů jak uhradit poplatky je více. Peníze lze poslat spolu s žádostí a pasem poštou, což je ale poměrně risk. Bohužel se množí případy “ztrát“ zásilek.

Když už musíte posílat hotovost, nebo i pas a jiné doklady, je lepší použít některou z kurýrních služeb. Předejdete tak velmi nepříjemným problémům.

Lepší cesta, co se týče peněz, je platba platební kartou(převodem z účtu). V některých bankám vám budou možná tvrdit, že to takhle nelze, ale nenechte se tím odradit. Jde to. Je nutné uvést jméno, číslo karty, platnost karty a cvc number, což je to číslo na druhé straně karty, tam kde je podpis. Platba bude jednoduše stáhnuta z vašeho účtu.

Takže jak na poplatky:

Další důležité informace

[ Nahoru ↑ ]

Aktualizováno: 21. 8. 2007
Kontakt na autora
2005 - 2017 © Webdesign - Peter Láng